Sledujte nás

STREETFOOD GURU: krátky sprievodca ázijským pouličným jedlom

Ste pôžitkármi dobrého jedla a zároveň milujete pulzujúci ruch ulice? Poďte s nami na malé kulinárske dobrodružstvo cez živé ulice Thajska, Indie či Vietnamu.

Budeme sa pohybovať po rušných uliciach Bangkoku, ktorý je známy kultúrou pouličného jedla a omamnou vôňou z prskajúcich horúcich wokov. Keď sa presunieme do horúceho Dilí, budeme čeliť explózií chutí, vôní, korenín a zážitkom, ktoré nás tu čakajú. Našu cestu zakončíme v podmanivom a chaotickom Vietname, ktorý spája starodávne tradície s odleskom modernosti.

Bangkok je Mekka streetfoodu. V jeho rušných uliciach nájdeme množstvo jedál, ktorých nevyskúšanie by malo byť trestné. Každé jedno z nich totiž zaručene poteší, osloví a motivuje naše chuťové poháriky.

Asi najznámejšou pochúťkou je Pad Thai, obľúbené thajské pouličné jedlo, ktorého základom sú pražené ryžové rezance s krevetami, arašidmi, vajíčkom a klíčkami, všetko svižne osmahnuté vo woku.

O niečo neskôr si doprajeme ďalšiu povinnú jazdu v podobe Pad Krapao, stir-fry z bravčového alebo kuracieho mäsa, s chilli a cesnakom, ktorý je ozvláštnený bazalkou, podávaný s ryžou a volským okom. Nezabudneme ochutnať ikonickú polievku Tom Yum (Goong), plnú voňavých byliniek a korenia, ako aj chrumkavé a šťavnaté thajské jarné závitky.

Aká by to bola dovolenka v Thajsku ak by sme si nechali ujsť aromatický aj pikantný papájový šalát Som tam alebo typický thajský dezert z kokosového mlieka a lepkavej ryže, dozdobený zrelým mangom známy ako sticky rice.

Vzrušujúce ulice indického Dilí nám doprajú miestne pouličné jedlá, napríklad v podobe lahodného i pikantného Panipuri. Sú to drobné chrumkavé guličky, do ktorých sa vyhĺbi diera a naplní sa vodnatou omáčkou s kúskami plávajúcej zeleniny.

K najobľúbenejším pouličným pokrmom môžeme s istotou zaradiť aj krehké vyprážané taštičky plnené korenistými zemiakmi, zeleninou či mäsom, slávne Samosy.

Ďalším nezvyčajným občerstvením je Bhelpuri, ktoré bude skúškou pre tých najodvážnejších. Ide totiž o pikantnú kombináciu burizonov, zeleniny, tamarindovej omáčky a chutney.

Ak zatúžime po dezerte siahneme napríklad po Jalebi, Gulab jamun alebo indickej zmrzline zvanej Kulfi.

Výrazné pochúťky v sebe odrážajú rozmanitú kultúru indického sveta, ktoré v nás určite zanechajú trvalý dojem.

Pri návšteve Hanoia, hlavného mesta Vietnamu, si určite pochutnáme na ikonickej polievke Pho. Či už zvolíme klasickú verziu s hovädzím mäsom alebo ľahšiu kuraciu alternatívu, tak sa určite nesklameme.

Počas našej cesty vo Vietname nepohŕdneme ani chrumkavými kurkumovými palacinkami banh xeo.

Po presune na juh, do Saigonu, si určite nenecháme ujsť príležitosť ochutnať bohaté sendviče banh mi, plnené celou radou ingrediencii  od mäsa, šunky, zeleniny či rôznych dressingov.

Žiadna dovolenka vo Vietname by nebola kompletná bez čerstvých jarných závitkov cha gio, či bez ich odľahčenej nesmaženej alternatívy u nás známej ako letné závitky “goi cuon“.

Vietnamská pouličná kultúra jedla je skutočným odrazom bohatého kulinárskeho dedičstva krajiny, no aj jej darov kolonizačného obdobia.

Ázijská  pouličná scéna je pokladnicou nespočetných delikátnych jedál. Dúfame, že touto malo ukážkou vás navnadíme na hlbšie spoznávanie a to nielen gastronómie týchto fascinujúcich destinácii.

Spoznajte s nami Thajsko, precestujte Vietnam a zažite Indiu!

Cesty s Už letím:

Thajsko

India

Vietnam

 

Eliška z UŽ LETÍM

You don't have permission to register